Thea Oost

Van 1981 tot 1986 heb ik Beeldende Vorming gestudeerd aan de lerarenopleiding UBBO EMMIUS in Groningen. Mijn voorkeur laat zich niet vastleggen in één stijl. Ik ben een eclectisch en illustratief kunstenaar. Ik heb een breed interessegebied. Mijn expressie uit ik in meerdere stijlvormen van realistisch tot abstract met een zeer kleurrijk palet en een scala aan materialen en technieken. Ik laat me niet beperken. Ik heb een duidelijk eigen handschrift en hou van werken met thema’s en in lagen. 

Het uitgangspunt voor mijn werk is de werkelijkheid. Ik schets haar zoals ik haar zie in al haar facetten en schoonheid. Maar daarnaast stileer ik haar en zet haar naar mijn hand. Je zou als het ware kunnen zeggen dat ik haar mijn gevoel, mijn kleuren en mijn eigen inzicht mee geef. Langzaam maar zeker creëer ik zo mijn eigen werkelijkheid. 

Ik ben voortdurend op zoek naar mijn eigenheid, wie ben ik en wat wil ik vertellen en ben me ervan bewust dat dit samen met mijn inzicht in de loop van de jaren in beweging zal blijven en ik zal mijn inzicht blijven bijschaven en open staan voor verandering. Mijn proces zal zich dus steeds meer verdiepen en gaan vormen. Het proces is voor mij veruit het aller belangrijkste, belangrijker nog dan het eindproduct. Dit geldt niet alleen voor mij als kunstenaar, maar ook voor mij als docent.

Al meer dan 38 jaar ben ik werkzaam als docent Beeldende Vorming in het voortgezet onderwijs. Ik geef mijn vak met passie op een projectmatige manier, waarbij de leerlingen veel ruimte krijgen om hun eigen creatieve proces te ontwikkelen. Soms gebeurt dat individueel, soms in groepsverband en vaak ook leerjaar- en vakoverstijgend. Tijdens mijn lessen is er altijd ruimte voor instroom. Dat wil zeggen dat, naast de reguliere lessen in mijn rooster, iedereen gebruik mag maken van het kunstlokaal. Ik noem het lokaal dan het Open Atelier. Dit werkt heel inspirerend, want zo leren de leerlingen naast en van elkaar. Docent ben ik ik 3 dagen per week en op de andere dagen werk ik in mijn eigen atelier.

Merelhof 7, 9502 TH Stadskanaal, 06 21398575
theaoost.nl@gmail.com, www.theaoost.nl