Roland Beyer

 

Roland Beyer (1948)

Over de kunstenaar
Geboren in Kassel, Duitsland. Woont en werkt in Stadskanaal.

Opleiding
Academie Minerva, Groningen (1977-1981)

Aan de academie, waar hij ook een opleiding grafische vormgeving volgde, werd hij begeleid door mensen als Karst Zwart, Ralph Prins, potloodvirtuoos Ger Siks en Wout Muller.

Roland Beyer is gefascineerd door het detail. Deze fascinatie is bepalend geweest voor zijn techniekkeuze: het kleurpotlood. Beyer vervaardigt zeer gedetailleerde miniaturen en klein-formaat tekeningen op fijn aquarelpapier, vrijwel altijd figuratief.

Met groot vakmanschap en met nog meer geduld werkt Beyer aan zijn vaak dromerige portretten en tableaux. “Ik heb altijd een diepe bewondering gehad voor miniaturisten. Zelf houd ik ook van het kleine gebaar, van verstilling en bijna onaantastbare schoonheid. Kleurpotloden stellen mij in staat om met een hoge mate van verfijning aan de allerkleinste details te werken en de verstilling van compositie en kleur te perfectioneren.” Roland Beyer werkt daarbij op basis van kleur over kleur. Voor een goede dekking zijn soms wel tien “lagen” nodig.

Terugkerend thema in het werk van Beyer is de dromerige en soms verlegen schoonheid van het menselijk lichaam, vaak op symbolische wijze gecombineerd met water. Het oeuvre van Roland Beyer is verhoudingsgewijs klein, ook al vanwege de hoge arbeidsintensiteit van zijn gekozen techniek. Het kan honderden uren duren voor Beyer één tekening van 10 x 15 cm als gereed beschouwt.

Roland Beyer is ingeschreven bij Centrum Beeldende Kunst, Groningen.

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Museum Møhlmann, Venhuizen

De volgende musea/instellingen hebben werk in hun collectie:
Museum Møhlmann, Appingedam

12 13

Klik hier om de site van Roland te bekijken.