Zwaantje Weishaupt

foto_zwaantjeZwaantje Weishaupt, geboren op 23 februari 1956 in Emmercompascuum, tekent al van jongs af aan. De techniek voor haar huidige specialiteit, pentekeningen, ontwikkelt ze in haar jeugd bij de plaatselijke soos. Alle zwart wit posters voor activiteiten in de soos voorziet zij met stift van schaduwen en grijstinten. ‘Niets in het leven is zwart wit.’

Zwaantje volgt een blauwe maandag de etaleuropleiding in Almelo, maar haar talent kan ze hier toch niet echt kwijt.

Later nestelt ze zich met haar man Hans in Ter Apel en tekent veelal aan de keukentafel in het huisje aan de Poortweg. Hierbij laat ze zich vooral inspireren door de Italiaanse grootmeesters Michelangelo en Leonardo da Vinci. Vooral over de eerste leest ze veel. Ook hij besteedt veel aandacht aan lichtovergangen in z’n krijttekeningen en is, net als Zwaantje, linkshandig.

Het spanningsveld tussen licht en donker staat in Zwaantjes werk centraal. Daarnaast probeert ze met haar tekeningen een verhaaltje te vertellen. Ze houdt ervan grapjes in tekeningen te verstoppen. Maar uiteindelijk draait het om de schoonheid van het plaatje. Tekenen heeft voor Zwaantje een meditatief karakter. ‘Ik wil gewoon mooie dingen maken, klaar!’.

Het bereik van Zwaantjes werk reikt echter veel verder dan de eerder genoemde keukentafel, zo heeft ze al enkele opdrachten gemaakt voor de provincie Groningen, een aantal scholen en het klooster in Ter Apel. Deze laatste is een constante factor geworden in haar werk. Zoals u hieronder kunt zien. Ook heeft ze een aantal opdrachten voor particulieren gemaakt en logo’s ontworpen, waaronder die van het festival Middeleeuws Ter Apel.

Klik hier om de site van Zwaantje te bekijken