Stiena Breedveld

Veenhuizen 7
9591 TG Onstwedde

bekijk de website van Stien

Geboren in 1952 als jongste in het gezin Breedveld-Bults te Nieuw-Buinen. Vader hoefsmid, later fabrieksarbeider bij de aardappelmeelfabriek, moeder zorgend voor het gezin van 2 jongens en 2 meisjes. Na de lagere school naar de hbs te Stadskanaal. In die tijd nog vrij ongebruikelijk voor een kind uit een arbeidersgezin, zeker in het gebied van de drentse monden. Na de hbs naar Arnhem voor een degelijke secretaresse opleiding. Daarna werkzaam als secretaresse in Arnhem, Assen, Nieuw-Buinen en Emmen. Getrouwd in 1973. Dochter geboren in 1979, zoon in 1980. Sinds juni 1982 samen met partner een fotozaak in Musselkanaal.

In 1995 ben ik een cursus gaan volgen bij de Volksuniversiteit in Stadskanaal, tekenen en schilderen. Waarom? Och het leek me wel leuk, juist omdat ik het nog nooit had gedaan en niks van kunst wist. Nooit een museum of tentoonstelling bezocht. Daar werd ik gestimuleerd om door te gaan en dat heb ik gedaan, niet wetend wat me overkwam. Op een of andere manier had ik mijn doel gevonden. Hetgeen betekende dat de mensen om mij heen niet helemaal, of helemaal niet begrepen, wat er gebeurde.

Een cursus in Emmen volgde, daarna in Onstwedde, Groningen, Muntendam, Scheemda. Een eerste tentoonstelling in Gieterveen bij het Thoenhuis, later in Stadskanaal, Bourtange, Den Haag en Borgercompagnie, daarna in het Refaja te Stadskanaal. Twee gedichtenbundels, verhalen in Toal en Taiken en Krodde, winnaar bij enkele schrijfwedstrijden verder en in 2003 heb ik besloten mij geheel en al op het glibberig pad van de kunsten te begeven en heb ik huis en haard verlaten om een flatje in Stadskanaal te bewonen om aldaar in alle rust te kunnen schrijven en schilderen. Dit flatje is inmiddels ingeruild voor een gedeelde boerderij in Veenhuizen (Onstwedde) waar ik meer ruimte heb en het uitzicht zeer inspirerend is.